Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2009 16:28 - Развитие на нанотехнологиите в Япония
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 3442 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 16.03.2009 16:30



Елена Атанасова - СУ "Св.Кл.Охридски" - СДК
І. Въведение

В ситуацията на нарастваща конкуренция със страните от ЕС и САЩ и икономическа криза Япония е изправена пред безпрецедентни предизвикателства. Все повече като жизненоважни изникват проблемите, свързани с опазването на околната среда, недостиг на енергийни и други жизненоважни ресурси и храна. За да се справи с тези проблеми, Япония залага като приоритет развитието на науката и технологиите.
Днес нанотехнологиите са смятани за сектор с изключителен потенциал за развитие, наред с информационните и биотехнологиите. За пръв път терминът нанотехнология е използван от американския физик Ричард Фейнман през 1959 г. в неговата лекция "Има достътъчно много място на дъното". Чрез тях се дава възможност за манипулация на ултрафини частици с размерите на атома и молекулата, стояща в основата на революционни материали, устройства и системи с безпрецедентни  свойства и функционалност при минимум вложена енергия и влагане на материал.
През средата на 90-те години развитието на нанотехнологиите в Япония бележи значително равитие, основно в изследванията в областта на създаване на полупроводници, ползващи наностструктури.- главно неорганични материали. Като усилията за развитие на изследванията в тази област са най-вече от  страна на правителстнвото и бизнеса, инвестиращи в  технологиите на бъдещето, главно за разработването на компютри от ново поколение.

Цели и задачи на темата

В този смисъл интересно е да се разгледа политиката на държавата за стимулиране на развитието в областта на новите технологии като стратегически приоритет за страната, както и поощряването на взаимодействието между различните играчи с оглед постигане на максимален ефект при внедряването на иновативните технологии. Какво по-конкретно прави японското правителство, за да изпълни своята част от задълженията по развитие на нанотехнологиите като приоритетна област?

Политика за инвестиране и  развитие на нанотехнологиите

Япония не разполага с достатъчно природни ресурси и затова вижда в развитието на науката и технологиите стратегически важни приоритет за запазването на позициите й на международната икономическа и политическа сцена.
По времето на рецесията малко след избухването на т. нар. спекулативна икономика -през 1995г. влиза в сила Закона за науката и технологията. С него се цели да се насърчи икономиката и националното благосъстояние, постигане на устойчиво развитие чрез инвестиране в науката и технологията. Законът регламентира Съвета за наука и технология към кабинета да състави петгодишен Базисен план. Планът следва да зададе цялостна политика за насърчаване на изследванията и развитието и внедряването им на практика.
Първият и вторият план са формулирани по време на продължителна икономическа стагнация, последвала колапса на икономиката на спекулативния растеж.. Въпреки това правителствените разходи за  инвестиции в изследвания и развитие се увеличават и се провеждат редица структурни реформи като поставянето но приоритет за развитие на науката и технологиите, развитие на конкурентна среда за провеждане на изследвания чрез увеличаване на  конкурентни фондове и реформиране на съществуващата система, реорганизиране на националните институти за изследвания и университетите в корпорации.
Първият основен план за наука и технология е създаден 1996г. В него правителството се ангажира да инвестира 17 трилиона йени/ 85млн паунда за изседвания и развитие, но действителните инвестиции надхвърлят предвиденото, въпреки лошата икономическа ситуация.
По-специално внимание за развитието на нанотехнологиите обаче се обръща едва във Втория основен план, влязъл в сила от април 2001г до 2006г.   Основните принципи са за създаване на ново знание, за икономика и общество на знанието. Акцентира се на четири области на развитие, а именно- биологични и медицински науки, информационни технологии, науките, свързани с околната среда и разработването на нанотехнологии и материали.  Ангажиментът на правителството за инвестиции е за 24 трилиона йени. 

През 2006г. японското правителство финализира Третия план за наука и технология, фокусиран върху максимизиране на приходите при използване на ограничени ресурси. По време на съставянето на Третия план през 2006г страната донякъде се възстановява от продължителната стагнация и продължава по линия на стабилно развитие. В резултат на първите два плана най-отчетливите резултати са свързвани с реалното приложение на иновативните технологии в промишлеността. Конкурентността на частния сектор също е основана   на капацитета на развитието на науките и технологиите.  В този смисъл в дългосрочен план се разглеждат както  увеличаване на инвестициите за изследвания и развитие, така и провеждане на редица реформи до 2010г.  Очакванията са науката и технологиите да играят още по-значима роля, още повече в ситуация, в която все повече страни – включително тези от ЕС, САЩ, Китай- влагат все повече средства за разработването на науката и технологиите.                       
Правителството се ангажира да инвестира 25трилиона йени (около 125млн. паунда) до 2010г. в четирите приоритетни области:
• Биологични и медицински науки, които трябва да решат проблемите с изхранването на населението, предотвратяването на епидемии в японското общество, характеризиращо се със застаряване и ниска раждаемост.
• Информационни и комуникационни технологии, които се развиват много бързо и са жизнено важни за изграждането на общество, основано на информационни мрежи и за ускореното развитие на високотехнологичните клонове на индустрията.
• Науките, свързани с околната среда, които са жизнено важни за осигуряване на устойчиви условия за човешкото развитие.
• Нанотехнологиите и развитието на нови материали, които имат многобройни приложения и помагат на Япония да запази позицията си на държава, в която се развиват върхови технологии.
Изрично се подчертава, че издигането на едни области за приоритетни означава само по-доброто им финансиране, а не пълното пренебрегване наостаналите, днес изглеждащи по-маловажни области, които утре могат да се окажат приоритетни. Особено внимание трябва да се обръща на нови научни области, появяващи се на границата на две съществуващи такива.
В плана се изтъква, че нанотехнологиите и новите материали са в основата на научното и технологично развитие и се очаква да доведат до много технологични пробиви през ХХІ в. В областта на науката и технологиите на новите материали Япония се концентрира върху: изучаване но структурата и формите на материалите; изследване на свойствата на повърхнини и контактни области на атомарно и молекулярно равнище (с цел приложение в информационните технологии, медицината и т.н.); материали, водещи до продукти с намалена енергоемкост и подобрена рециклируемост; безопасни за хората материали, водещи до подобряване на жизнената им среда.

В областта на нанотехнологиите Япония е на същото и може би на малко по- високо ниво от Съединените щати и Европа, но тези нации формулират нова политика за ускорено развитие на нанотехнологиите, поради което позицията на Япония е застрашена. Ето защо Япония увеличава усилията си за развитие на наноинформатиката и нанобиологията и разкрепостява системите за взаимодействие на академичните институции и индустрията в тези области.

Водещи фактори за развитие на науката и изследванията

Много изледователи посочват Съвета за наука и технологии като една от най-влиятелните структури в областта на провеждане на политиката за развитие на науката и технологиите. Той има съвещателна роля към министеския съвет и дава основните насоки за развитието на дългосрочните цели в изследванията, формулира водещите насоки за изследвания, които да бъдат подкрепени от различните агенции и министерства.
През 1983г. към него се изгражда Постоянен комитет по политическите въпроси, състоящ се от четиринадесет ексепрти, осъществяващи мониторинг на новите тенденции в областта на  високите технологиите, естествените науки. Всяка година, преди гласуването на националния бюджет се взема под внимание становището на Комитета относно приоритетните области за развитие и подпомагане. Към него функционират и редица под-комитети за политически изследвания, изследователски проекти. Наред с това под ръководството на Комитета съществува и специален Фонд за координация за подпомагане на науката и технологиите. Съветът използва този фонд като механизъм за регулиране във финансирането на изследвания на отделни министерства и агенции. Съветът има възможност да развива и собствени политики в специфични области на науката и технологиите, включващи и работата на различните агенции и министерство.
Така Министерският съвет координира със Съвета основните приоритети в политиката за насърчаване на науката, както и изготвянето на цялостната стратегия за развитие на високите технологии;за осъществяването на синхрон между различните министерства , свързани  със съответните политики. 
Японската агенция за наука и технология е създадена през октомври 2003г, чиято основна цел е да способства за прилагането на политиката за развитие на науката и технологията в Япония, следвайки основните насоки на Плана за наука и технологии. Водещите дейности на агенцията са създаване на високи технологии (чрез иницииране на редица стратегии и програми), насърчаване на използването на високите технологии от бизнеса, подкрепа в областта на изследванията, разработване на проекти за популяризиране на политиката за повишаване на технологичното равнище сред обществото, насърчаване на разпространението на научна и технологична информация.
Министерството на икономиката, търговията и индустрията  е друг водещ фактор в реализирането на политиките за насърчаване на развитието в науката и технологиите. Още през 1981г. Министерството слага началото на система от спонсорирани от бюджета “Изследвания за развитие на технологии за бъдещата индустрия” (т. нар. JISEDAI program) , която цели да разработи революционни нови технологии, възлово важни за функционирането на новите производства. Програмата обхваща широк кръг от сфери – разработването на качествено нови материали, биотехнологии, нови електронни устройства. От началото на пролетта 1988г. са одобрени 14 такива проекта.  Наред с това има и немалко правителствени проекти, конкретно свързани с разработването на наноматериали. Подобни проекти се развиват със съдействито не само на министерството на икономиката, търговията и индустрията ,но и на агенцията за развитие на науката и технологиите, както и от Министерството на образованието. Някои от тези проекти, с продължителност от 3 до 12 години, получават финансиране между 2 и 200млн. долара. При тях единият от партньорите следва да е правителствена или обществена организация, а другият - да е представител на частния сектор. С това се постигат две цели- дава се тласък на изследванията, а също така се поощрява съвместната работа на представители на научните среди, правителството и индустрията.
Но наред с това огромна роля за развитието на тази област от нанотехнологиите имат и редица компании-гиганти като Хитачи, Мацушита, Митцубиши, НЕК, Сони, Сумитомо електрик и Тошиба. Но с нарастване на конкуренцията от страна на САЩ, особено след създаването на SEMATECH, нараства и необходимостта от нов подход за осъществяване на стратегическите интереси на Япония в областта на развитие на новите технологии. През 1994г е основан Института за изследване на полупроводниковата индустрия. Две години по-късно десет от водещите японски компании - Фуджицу, Хитачи, Мацушита Електрик, Мицубиши Електрик, НЕК, Оки, Саньо, Сони, Шарп и Тошиба създават joint venture с цел оптимизиране на инвестициите в областта на изследванията. Така за 5 години за изследвания са инвестирани около 35млн йени. В опита да се създаде още по- тясна връзка между университетите и индустрията се създава Център за академично изследване на полупроводници, с който се развиват и договорните отношения между корпоративните и университетскте изследователи.
 
Не на последно място – ролята на индивидуалната активност-дава се  възможност и за генериране на проекти, изработени от един или няколко изследователи. Така неофициално се оформят  изследователски групи (бенкьоокай), които включват представители на индустрията, правителството, научните среди и дава възможност да се разгледа проблема от повече страни. До 1996г. основно под нанотехнологии се разбира разработването на наноструктури, неорганични материали с цел използавнето им при създаването на ново поколение компютърни чипове. Основно това става под шапката на Министерството на международната търговия и индустрия.

Нанотехнологиите и материалите на бъдещето

През 21 век в сферата на науката и технологиите на преден план излиза развитието на  нанотехнологиитие, наред с информационните и биотехнологиите. Нанотехнологията предлага потенциал за разработването на по-здрави, по-леки материали, по-евтини слънчеви клетки, по-бързи компютри с по-голяма памет. Сега се произвеждат наночастици, които се използват в комерсиалните продукти. Откритието на въглеродните нанотръби дава основа на нанотехнологичните изследвания и може да създаде цяла нова индустрия. Нанотръбите биват използавни като основа на развитието на нови нанотехнологични устройства.
Според анализите в момента усилията на японците за развитие на нанотехнологиите е главно върху нано-материалите и наноелектроника, отколкото върху нанобиологията, т.е ударение се поставя повече върху неорганичната страна.
Основният аргумент за насочване на интереса именно в тази област- конвеционалната технология,базирана на полупроводници на силиконова основа, е,че тя  ще достигне своя предел, а същевременно нараства потребността от създаването на все по-мощни и бързи компютри.
През декември 2001г Fujitsu отваря нанотехнологичен изследователски център., чиято основна цел е разработването на свръхбързи компютри. Той цели да намери нови полупроводниикови материали на базата на нанотръби,които да заместят силикона и да развият молекулярните компютри, притежаващи изключителна скорост. Според редица изследователи едни от най-добрите достижения в тази област са извършени в лабораториите на НТТ Ацуги и Фуджицу.

Заключение

Япония е ярък пример за използването на собствените национални ресурси за реализиране на стратегическите си интереси. Очакванията  за развитието на  фундаменталните научни изследвания са много високи. Те стоят  не само в основата на развитието на новаторските подходи в областта на науката и технологиите, но това развитие е ценно само по себе си като интелектуална собственост, която може да бъде споделена. Стратегиите за  разработването на нантехнологии и материали при минимум изразходвана енергия и високо ниво на рецеклируемост, заместващи дефицитни ресурси и същевременно безопасни за хората са изключително амбициозни. Предстои да видим до каква степен взетите политически решения за развитието на науката и технологиите ще намерят своята практическа реализация.
 

БИБЛИОГРАФИЯ:

Japan nanotech business trends (2004) http://www.nanoworld.jp/apnw/articles/library3/pdf/3-15.pdf

MIYAGAWA, T (2002) The Japan"s Economy in the New CenturyANew Vision for Growth. Japan Center for Economic Research В: http://www.jcer.or.jp/eng/pdf/2001long.pdf

Nanotechnology Research in Japan (2006) Nanotechnology Researchers Network Center of
Japan http://www.nanonet.go.jp

Shindo.H (2006) Nanotechnology standartization in Japan

Sienko.T. (2007) Present status of japanese nanotechnology efforts.

Takemura, M.(2006) Introduction to societal impacts of nanotubes. National Institute for materials science В: www.nims.go.jp

Tanaka, R.(2006) The Third Science and Technology Basic Plan in Japan. Science and Innovation Section

Tam.A (2001) Japan’s nanotech players: thinking big. Japan Inc

The Science and Technology Basic Plan (1996-2001) http://www8.cao.go.jp/cstp/english/basic/1st-BasicPlan_96-00.pdf

The Science and Technology Basic Plan (2001-2006) http://www8.cao.go.jp/cstp/english/basic/2nd-BasicPlan_01-05.html

The Third Science and Technology Basic Plan in Japan 2006-2010  https://ukinjapan-stage.fco.gov.uk/resources/en/pdf/5606907/5607742/36502X.pdf


http://www.meti.go.jp/english/   Ministry of Economy, Trade and Industry (METI)

http://www.jst.go.jp/EN/about/index.html    Japan Science and Technology Agency (JST)

 

 





Гласувай:
0



1. ssatik - Удовлетворен съм от този постинг!
18.03.2009 19:55
Трябва да има повече такива!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3799057
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930