Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2010 22:59 - Предизвикателствата пред новата власт в Япония- кабинета на Юкио Хатояма
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 5355 Коментари: 0 Гласове:
0



Йорданка Баналиева,
2-р
и курс японистика,
фак. номер: 80 234

Предизвикателствата пред новата власт в Япония- кабинета на Юкио Хатояма

 

 

 

 

Съдържание:

 

 

 


І. Важност на избраната тема.


ІІ.
Въведение:

1. Изборите през 2009.

2. Извадки и важни моменти от предизборната програма на Японската демократическа партия. Новият премиер Юкио Хатояма- биографична справка.

 

III. Проблеми, които новото правителство трябва да реши:

       1. Икономическата криза и спадовете напоследък;

       2. Въпросите за уреждане на съюзническите отношения между Япония и САЩ;

       3. Отношенията й с другите страни в Азия;

       4. Въпросите, свързани с разделянето на властта по места;

       5. Подобряването на състава на населението; застаряващото общество.

 

IV. Заключение.     

 

V. Използвани източници.

 

 

 

 

 

 

 

І. Важност на избраната тема.

 

 

 

Темата за новоизбраното правителство на Япония е извънредно актуална и подлежи на интерес не само през настоящия момент, но ще бъде централна тема за обществото и занапред. Тя подлежи на промени и развитие и дори в настоящия момент търпи такива. Темата най-общо обхваща социалния, политическия и икономическия живот в Япония днес и проблемите, пред които са изправени японските граждани и управляващи. Тя касае както японското общесто в неговата цялост, така и всички настоящи и потенциални партньори и своеобразни сътрудници в различни сфери на конституционната монархия. Целта на разработката е да се разгледат проблемите, с които трябва да се сблъска настоящият кабинет на Юкио Хатояма и решенията, които предлага той. Посочени са също така и извършените до момента действия за постигането на стабилизация на обществото и преодоляването на трудностите, които тегнат над него.  

 

Във време на световна икономическа криза Япония, като една от свръхсилите в света, търси своя изход от ситуацията и начин за затвърждаване на своето място на политическата сцена. Проблемите от обществен, политически и дипломатически характер също стават все по-належащи. На плещите на настоящия премиер и неговото правителство тежат доста сериозни задачи и въпроси. Тази разработка има за цел да очератае основните и най-важни задачи на правителството, както и приложените, а и заложените за бъдещо изпълнение решения. Разкрива се моментното състояние на управлението и това доколко е успешно то в борбата си с всички тези предизвикателства.  

 

 

 

ІІ. Въведение.

 

На 30-ти август 2009 в Япония се провеждат общи избори за долната камара на парламента. Те се провеждат на фона на рекордна безработица и неясни изходи от икономическата криза. Състоянието на икономиката се явява ключово за предизборните кампании на всички партии. Очакваният обрат в разпределението на политическото пространство се осъществява. Оказва се, че партията на Юкио Хатояма- Демократическата партия на Япония не просто печели, а триумфира. В една от най-невероятно преобръщащите статуквото изборни победи в историята, Демократическата партия взима 308 места (115 преди изборите), докато дотогава управлявалата ЛДП получава едва 119 места (300 преди изборите)- партията, която е била на власт почти през цялото време от 1955 година насам с изключение на 11 месеца. На 16 септември 2009 лидерът на Японската демократическа партия Юкио Хатояма е избран официално за нов премиер на Япония. От 2007 г. демократите контролират горната камара на японския парламент, а контрол върху двете камари ще даде възможност на бъдещото правителство да работи много по-силно и ефективно. Аналитиците обаче са на общо мнение, че Японската демократическа партия, на която липсва управленски опит е изправена пред сериозни предизвикателства, свързани както с дълговременния икономически спад и световната финансовата криза, така и с трупаните дълго време социални проблеми, както и с въпросите за уреждане на съюзническите отношения между Япония и САЩ и отношенията й с другите страни в Азия.
         Юкио Хатояма обещава на избирателите да отдели по-голямо внимание на социалната защита на населението, отколкото на помощта за големите корпорации в момента на криза. Партията заявява твърдо желание да се бори със задълбочилото се социално разслоение, увеличената безработица и нестабилността. По време на предизборната си кампания, Демократическата партия обещава, че ще прилага политика "в интерес на живота на хората", основаваща се върху програма за подобряване на живота на пенсионерите, семействата и най-бедните в страната. Дават се обещания за справяне с натрупания държавен дълг в размер на 64 млрд. долара, зле функциониращата система за социално осигуряване, постоянно намаляващите заплати и ръста на налозите, свързани с общото застаряване на населението. Експертите отбелязват, че във вътрешната политика Хатояма и Демократическата партия възнамеряват да увеличат пенсиите и бюджета. Премиерът заявява, че има намерение да отслаби японската бюрокрация и да изкорени традицията за „наследяване” на места в парламента, макар че самият той е избран от същия окръг както по-рано и баща му. Говори се, че Хатояма обмисля да построи в Япония „шведски социализъм”. Критиците заявяват, че Японската демократическа партия няма достатъчно ясна икономическа програма, за да внесе тези изменения в живота на хората. Проучванията на социолози в Япония сочат, че избирателите не вярват спечелилата партия да успее да осигури 178-те млрд. долара, необходими за изпълняването на поетите ангажименти в социалната сфера. Възлагат се надежди най-вече на способността на новото управление да въведе коренни промени в начина, по който държавата е управлявана. В продължение на десетилетия бюрократичният елит упражнява мълчалив контрол върху правителствената политика, като често я обвързва пряко с интересите на големите корпорации в страната. Също така в предизборната кампания Хатояма набляга на това, че Япония трябва да преориентира политиката си от близки отношения със САЩ към азиатските съседи. Взимайки предвид многото въпроси вътре и извън страната, дейците от Демократическата партия осъзнават напълно това, че управлението на държавата е по-трудно от завоюването на властта. Както казва новоизбраният японски премиер Юкио Хатояма, създаването на новата власт означава само, че Демокротическата партия стои „пред нов старт", и ще са и необходими по-нататъшни усилия , за да върви уверено и стабилно по начертания път.

Юкио Хатояма е роден на 11 февруари 1947 година в Токио.

Семейно положение: произхожда от политическа династия, дядо му е първият премиер-министър от ЛДП- Ичиро Хатояма, който основава консервативната партия през 1955 година. Брат му Кунио Хатояма също е политически деец от опозиционната вече ЛДП и е министър на вътрешните работи и комуникациите при Таро Асо до 12 юни 2009. Юкио Хатояма е женен за Миюки Хатояма, с която имат син. Образование: завършва Токийския университет, кандидат на инженерните науки (Стандфордски университет), преподавател в Токийския университет. Авторитетът и родословието на Хатояма говорят сами за себе си.

Хатояма има амбициозни цели и програма и изборите за горната палата на японската Диета през юли 2010 може да съкратят неговия „меден месец”. Но вече разбил задущаващата хватка на ЛДП върху властта в продължение на цели 55 години, Хатояма успява да направи невъзможното. Защо да не го направи отново?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. Проблеми, които новото правителство трябва да реши:

 

1.    Икономическата криза и спадовете напоследък.

 

Новините относно японската икономика отразяват, че в момента Япония изживява най-сериозната си криза от Втората Световна Война насам. През юли 2009 безработни са били 5,7 на сто от работоспособното население или 3,6 милиона японци. Това е с милион повече в сравнение с предхождащата 2008 година.  В същото време индексът на потребителските цени достига рекордна стойност, като се понижава с 2,2 процента. Мнозина икономисти изказват мнения, че поетите от Демократическата партия ангажименти са нереалистични и ще бъдат забравени веднага след обявяването на изборните резултати. Анализаторите са единодушни, че макар и добре изготвен, планът за действие на ръководената от Хатояма партия не е финансово обезпечен. Японската демократическа партия настоява за повишаване на минималната работна заплата и за увеличение на разходите на компаниите за подобряване на екологичната ситуация в Япония. Партията на Хатояма обещава още да отмени магистралните такси. Според бизнеса обаче тези действия не се вписват в пакета от мерки, необходим за извеждането на страната от кризата. Компании продължават да съкращават работници въпреки започналия ръст в икономиката. Друг тревожен сигнал за икономиката на страната е намаляването на вътрешната консумация на фона на нарастващо производство. По мнението на Демократичната партия на Япония, независимо от известното оживление на японската икономика през последните месеци, страната се нуждае от цялостно преобразуване на социално-икономическата система. Хатояма призовава гражданите да забравят за подкрепата спрямо крупните компании (зайбацу-ざいばつ) и корпоративната етика, която през 60-те и 70-те години осигурява на икономиката на Япония ежегоден ръст от 10%. Лидерът на Демократическата партия смята, че сега правителството трябва да разчита на най-малката клетка на обществото- семейството. Хатояма обещава на гражданите, че държавата ще смъкне от семействата паричните дотации, ще

 

подпомага частните предприемачи, ще занижи налозите и ще увеличи заплатите.

Убедителната победа на изборите на Японската демократическа партия дава надежда, че новата политика на правителството ще подкрепи потреблението в задушената от дефлация и мрачни перспективи за развитие японска икономика. Пазарните участници реагират позитивно на новината и йената се изстрелва нагоре спрямо всички основни валути. Японската парична единица силно поскъпва и достига седемседмичен връх спрямо долара, подкрепена от убедителната победа на опозиционнната партия в правителствените избори. През декември Японската централна банка се заканва, че няма да толерира дефлация, изявление, което се интерпретира като сигнал за това, че банката се опитва да убеди пазарите, че ще задържи лихвите на ниски равнища за продължителен период от време. Изявлението на централната банка идва след политически натиск от страна на новоизбраното правителство, притеснено от липсата на растеж в икономиката и спад в данъчните приходи. Икономистите коментират, че всяка мярка за продължително „натискане” на лихвите надолу ще бъде насочена към обезценяване на йената и понижаване на цената на финансиране – като и двете мерки са опит за помощ за японските износители. Въпреки силните думи на банката, обаче собствения й борд по монетарна политика очаква дефлацията да се задържи и през следващата и през по-следващата година, което кара повечето анализатори да смятат, че изявлението й е по-скоро отговор на политическия и публичния натиск, отколкото реална промяна в политиката. Скоро след встъпване в длъжност Юкио Хатояма предлага пакет от реформи. Той възнамерява да прекърши традиционната икономическа система, която се опира на корпорации (зайбацу-ざいばつ) и да се съсредоточи върху обезпечаване на благосъстоянието на обикновените граждани. За да се справи с последствията от глобалната рецесия, Япония се отказва от традиционната партия, чието 55-годишно управление създава социално-икономическа система, която въвежда страната

измежду световните лидери и й дава названието „икономическо чудо”.   

Хатояма казва, че негов основен приоритет е внасянето на нов бюджет и финансови мерки за запазване на зараждащото се възстановяване на японската икономика. През декември Токио гласува рекордни 92.2 трилиона йени ($1 трилиона) бюджет за фискалната година, която започва през април. Той орязва разходите по обществени работи, но включва големи разноски по социални програми като детски програми и безплатно образование в обществените гимназии. Улесняването на отглеждането на деца е ключова тема в Япония, където населението се стапя. Изправено пред намаляващите годишни доходи от данъци, правителството планира да отпусне 44 трилиона йени в облигации, за да подпомогне заплащането на проекто-бюджета, което ще увеличи държавния дълг на Япония, който вече е най-големият в света.

Доколко тези мерки ще дадат положителен резултат, само времето ще покаже.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.    Въпросите за уреждане на съюзническите отношения между Япония и САЩ.

 

 

По време на първата си пресконференция новоизбраният Юкио Хатояма изтъква, че между Япония и САЩ съществуват много неразрешени въпроси, примерно въпроса за сигурността. Той подчертава,че между двете страни трябва да се създадат такива отношения, че да могат те да осъществяват обмен на мнения в откровен дух. Той се надява в бъдещите японско-американски отношения неговата страна да изказва позициите си не пасивно, а откровено и по своя инициатива. Юкио Хатояма подчертава, че неговото правителство няма да промени позицията си за  ревизиране на споразумението за статуквото на Япония и САЩ. Някои от Либералнодемократическата партия обаче отправят критика към демократите, че те накърняват отношенията между Япония и САЩ. Новата власт на Юкио Хатояма стои пред суровите изпитания да намери нова база за балансиране на японско-американските отношения. В дипломатическо отношение новата власт на Юкио Хатояма трябва да се справи и с другото изпитание - да уреди отношенията си със съседните страни в Азия. В статията си, поместена на „Ню-Йорк таймс" Хатояма изтъква, че като азиатска страна Япония трябва да признае, че Източноазиатският регион, който става все по-жизненоспособен, е основна сфера на съществуването й. Демократическата партия е предложила концепция за създаване на Източноазиатска общност, което според новоизбрания японски премиер е правилна от средно- и дългосрочна гледна точка, въпреки голямата разлика в социалния строй на различните страни в региона. Японският премиер е привърженик на идеята, че Япония трябва да се развива по свой собствен път, независим от САЩ, и да се обърне към Азия, като в същото време не изоставя стратегическото си партньорство с Вашингтон.

 Впрочем, Вашингтон не се притеснява от възможно охлаждане на взаимоотношенията си с Токио. Така американският посланик в Япония Джон Рос в края на януари заявява, че „и двете страни се сблъскват с множество проблеми, но нашите велики демократически режими ще се справят с тях в духа на сътрудничество и дружба".

Според пакт за сигурност, подписан през 1960 година, въоръжените сили на САЩ се ползват с японски земи и оборудване и в момента 47 000 американски войници са на позиция в Япония. САЩ са задължени да отговарят на атаки срещу Япония и защитават страната под ядрения си чадър. Повече от половината от тези войски се намират на южния остров Окинава, където много жители се оплакват от шума, замърсяването и престъпността покрай базите. Японо-американските отношения се обтягат откакто Хатояма поема длъжността през септември заради преразпределението на американския морски летищен корпус Футенма на остров Окинава като част от по-обхватна реорганизация от 2006. Планът предвижда 8000 военноморски служащи да се прехвърлят на американска територия в Гуам и оборудването от Футенма да бъде преместено в северната част на Окинава. Но жителите се противопоставят на преместването и просто искат летището във Футенма да бъде затворено. Хатояма отлага крайното решение и казва, че иска да обмисли други възможности за базата.

Дори пресата отбелязва, че Демократическата партия възнамерява да измени конституцията така, че да се разширят миротворческите пълномощия и да се усили военноспособността  на японските сили за самоотбрана.

Военноморската мисия за логистична подкрепа на международните сили в Афганистан, която започва през 2001 г., приключва. Това обявява японският министър на отбраната Тошими Китадзава, цитиран от Франс прес. "Ще издам заповед мисията по презареждане да приключи в полунощ, а флотът да се завърне в Япония" - заявява министърът. Японската военноморска мисия в Индийския океан зарежда с гориво и вода международните сили в Афганистан. Прекратяването й е едно от предизборните обещания на левоцентристката Японска демократическа партия. Токио обаче обявява през ноември план за помощ за възстановяването на Афганистан в размер на 5 милиарда долара за пет години, за да компенсира изтеглянето на военноморските си сили. Демократите, които се противопоставят на водената от американците война в Ирак, казват също, че може да прекратят презареждането с гориво на американците и съюзните военни кораби в Индийския океан. Политическите експерти очакват Япония да остане близък до Америка съюзник, но по-самоуверен и по-неохотно съгласяващ се да следва автоматично примера на Вашингтон.

В края на януари 2010 се извършва среща между администрацията на Обама и японски чиновници. От американците се очаква се гъвкавост и търпение, за да окуражат Хатояма да докаже своята отдаденост на идеята да бъде „равен партньор”. САЩ трябва да предложат и по-неустоимо предложение за разпределяне на военни в Япония. Има още 20 000 американци войници, разположени по бреговете на островната страна. Съюзът е по-важен от споразумението за войските. Но колкото по-дълго се протака споразуманието, толкова по-спорен става въпросът за бъдещето на съюза. Има тревожни сигнали, че доста от японските лидери и следвоенното поколение не разбират цялата важност на това партньорство по сигурността. Половинвековната американска защита продължава да е в полза на японците. В голяма част от Азия се смята, че е от съществено значение балансът между издигащия се Китай и защита, при необходимост, от Северна Корея. САЩ трябва да уважава желанието на Хатояма да захване по-независим курс, включително и чрез търсене на подобряване на връзките с Китай. Здраво и равно партньорство между Токио и Вашингтон е в голям интерес и на двете страни.   

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.    Отношенията на Япония с другите страни в Азия.

 

 

Сред приоритетите на новото управление е и установяването на отношения на доверие с Русия и решаването на териториалния спор помежду им. Хатояма изтъква, че по време на управлението на дядо му са положени основите на двустранните отношения и че се надява под неговото управление да се намери изход от конфликта за Курилските острови.

Хатояма има личен интерес в Русия, наследен от възстановените от дядо му дипломатически връзки със Съветския съюз, така че ще се подновят опитите да се реши десетилетния спор посредством суверенитет на южните Корилски острови. Неговата миролюбива позиция за регионално сътрудничество означава, че по-добри връзки с Китай и Южна Корея са възможни, въпреки че такова положение трябва да се установи без да се безпокоят американците.

Скоро ще се състои среща между Хатояма и китайския ръководител Ху. Първата визита на японски премиер от войната насам ще представи недвусмислено на китайския народ официалните извинения на Токио, като чрез това ще се прекратят антияпонските настроения сред китайското общество. В отговор, няколко месеца по-късно, на 15-ти август, годишнината от японската капитулация през 1945, китайският президент Ху Джинтао ще отиде в Хирошима, първият град, претърпял атомна бомбардировка и ще декларира трите неядрени принципа: Китай няма да извърша ядрен удар първи, няма да напада неядрени страни и няма да изнася атомни оръжия.

   Хатояма казва през август 2009, че няма да посети храма Ясакуни, където се държат тленните останки на военнопрестъпници и ще помоли членовете на кабинета си да се въздържат от подобни посещения. Ежегодните визитите на бившия премиер Джуничиро Коизуми в храма Ясакуни от 2001 до 2006 влошават двустранните отношения. Откакто никой от

 

наследниците на Коизуми не е посещавал този храм, връзките с Китай се подобряват.

Вицепрезидентът на Китай Ци казва на Хатояма, че японо-китйските оношения представляват извънредно важна част от китайската външна политика и че развитието на двустранните отношения ще „допринесе не само за двете страни, но и за цяла Азия и целия свят.”  Той също добавя, че напълно подкрепя идеята на Хатояма за създаване на изтичноазиатска общност за близко регионално сътрудничество. Хатояма подчертава и че двете страни трябва да се справят с двустранния спор около развитието на газовото находище в Източнокитайско море и че е важно Китай да представи далновидно послание по свързаните въпроси, за да подсили двустранните отношения. Хатояма настоява за по-близки отношения на Япония с азиатските й съседи и предлага идеята за Източноазиатско общество по модела на Европейския съюз.  

               

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.    Въпросите, свързани с разделянето на властта по места.

 

 

 

     Кабинетът на Хатояма възнамерява да подмени  правителствената политика и вече управляващата партия да поема цялата отговорност. За тази цел спечелилата партия възнамерява да забрани корпоративните дарения за политици, да ограничи възможността оттеглили се политици да заемат високоплатени постове в доскоро регулирани от самите тях сфери на индустрията, както и да забрани наследяването на постове в парламента. Близо една трета от досегашните народни представители на ЛДП в долната камара на японския парламент бяха "наследили" местата си от свои родственици.  

     Понастоящем старшите граждански служители се срещат два пъти седмично, за да се споразумеят за всички ключови решения; след това техните решения се отнасят към кабинета и се одобряват. Като съавтор на книга със заглавие „Ние отхвърляме водачеството на бюрократите” от 1997, Хатояма е решен да сложи край на подобни пред-кабинетни срещи и да осигури на министър-председателя и кабинета контрола върху политическия процес. Практиката на „амакудари” (спускане от небесата) на пенсиониращи се бюрократи, които заемат постове в индустриите, които са наблюдавали до този момент, вероятно най-сетне ще бъде прекратена.     

 

 

 

 

 

 

 

 

5.    Подобряването състава на населението; застаряващото общество.

 

 

         Новото правителство е бъде изправено и пред сериозни предизвикателства, що се касае до демографската криза, в която страната изпада все по-осезаемо. Япония не само спада към обществата със застаряващо население, но е и първа в света по застаряване на населението – факт, дълго пренебрегван от управляващите либерал-демократи. За да се стимулира естественият прираст, демократите обещават в предизборната си кампания по 276 долара месечно за отглеждането на дете до завършването на прогимназиалното му образование.

              Юкио Хатояма отбелязва , че неговият кабинет ще въведе най-напред дотация за бебета и ще отмени временния процент на данъците за петрол, което има за цел да увеличи семейните доходи на жителите. Що се отнася до въпросите за източниците на финансиране, които едно време бяха подложени на консултации, Юкио Хатояма посочи, че ще се старае да сложи край на разточителството, за да се намалят разходите.
              Сериозно затруднение за младите майки представлява и липсата на достъп до детски градини и други заведения за дневна грижа поради високите им такси. Затова Японската демократическа партия обещава да премахне списъците с чакащи за целодневни детски грижи, а също така и гимназиалните такси.

 

 

 

 

 

 

 

IV. Заключение.

 

              Японската демократическа партия, на която липсва управленски опит е изправена пред многобройни и много сериозни предизвикателства. Те са от разнообразен характер и отразяват проблематиката на наболелите проблеми в японското общество. Новата власт трябва да се справи с редицата трудни задачи - регулиране на икономическата структура и преодоляване на икономическата криза и последиците от нея, реформа на данъчната система, медицинската помощ и пенсионното осигуряване, както и въпросите, свързани с разделянето на властта по местата, подобряването на състава на населението, уреждане на дипломатическите отношения в Азия и със САЩ и др. За да изпълни обещанията си пред гласоподавателите и да задоволи исканията им с цел да се укрепи завоюваната власт, Японската демократическа партия трябва да вземе редица действително ефикасни мерки. Постоянният натиск вътре в партията, както и от страна на политическите противници допълнително изостря доста стресовото положения на новоизбраното правителство. Управлението на държавата е доста по-трудно от завоюването на властта. Необходими са здрава ръка и стабилни и методични стъпки за изграждане и запазване на една силна и конкурентноспособна Япония с благоденстващо население. Предстои да се разбере доколко Юкио Хатояма и неговите съпартийци са способни да отговорят на тези предизвикателства.  

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Използвани източници:

 

 

1.    http://www.spekulanti.com

 

2.    http://news.ibox.bg/

 

3.    http://news.ibox.bg/news/id_1187652949

 

4.    http://www.rian.ru

 

5.    http://bulgarian.cri.cn/1/2009/09/17/1s89082.htm

 

6.    http://bgjapanology.blog.bg/nauka/2009/04/06/financial-crisis-in-japan.318721

 

7.    http://www.guardian.co.uk

 

8.    http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2402371

 

9.    http://www.novinar.net

 

 

10.                      http://www.tvevropa.com/bg/news/world/view/19986

 

11.                      http://blogs.mail.ru/mail/alexandrromanov/483796816BCA4C3A.html

 

12.                      http://www.nytimes.com/2010/01/28/opinion/28thu2.html

 

 




Тагове:   новата,   власт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3790582
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930