Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 18:18 - Развитие и същност на Японския модел за фирмено управление.
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 7326 Коментари: 0 Гласове:
0



Йошитака Йокояма

 

 

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

 

на

ДИСЕРТАЦИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА НАУЧНО-ОБРАЗОВАТЕЛНА СТЕПЕН "ДОКТОР"

 

 

Научна специалност: социално управление

Шифър: 05.02.20

 

Научен ръководител:

Доц. д-р Анастасия Бънкова

 

 

Рецензенти:

Проф. Д-р Ангел Геров

Доц. д-р Ангел Ангелов

 

 

 

София, 2001 г.

ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД

 

Актуалност на проблема

В условията на преход към пазарно стопанство, осъществяващ се в рамките на глобализиращи се икономически взаимодействия, внедряването в българските стопански организации на съвременни подходи за фирмено управление, които да създадат предпоставки за формиране на конкурентни предимства, се превръща в един от ключовите проблеми на цялостната социална-икономическа динамика. Усвояването на позитивния чужд опит, доказал се като успешен на сцената на световната икономика, е един от механизмите за ускоряване на процеса на приспособяване на българските фирми и предприятия към новата пазарна среда. Поради това проблемите свързани с трансфериране на този чужд опит придобиват изключителна важност и актуалност както за българската управленска мисъл, така и за българската управленска практика.    

 

Цел и задачи

Цел на настоящия дисертационен труд е да анализира условията на възникване, същностните механизми в дългосрочен и краткосрочен план, както и по отделни функционални направления на създадения от втората половина на 50-те до средата на 60-те години на ХХ век в редица японски корпорации специфичен модел на управление, доказал се на световните пазари като успешен благодарение на разработката на нови философия, подходи и механизми за управление. Едновременно с това се изследват и въпросите, както за възможностите, така и за практиката на трансфериране на този модел в чужда културна среда, включително в български фирми и предприятия.

 

Практическо приложение

 Самият дисертационен труд в най-голямата си част/трета глава/ е базиран на резултати от практиката, а именно прилагането на подходите, разработени в рамките на Японския модел на фирмено управление, в български фирми и предприятия. Обобщаването на този опит представлява по своята същност разработка на концептуални основи за един практически модел, който може да бъде приложен и в други български стопански и нестопански организации.

 

Структура и обем на дисертацията

Дисертационният труд се състои от въведение, три глави, заключение и библиография с общ обем 245 страници в това число 28 фигури и 39 таблици. Литературните източници са 68, от които 6 са на български, 30 са на английски и 32 са на японски език.

 

Използвани методи

Основните методи използвани в дадения дисертационен труд са в пряка връзка с поставената цел - разработката на концептуална основа за практически модел за внедряване на съвременни подходи за фирмено управление. В разработката се прави анализ на литературни източници, на документацията, а също така на практическите решения, както и синтез на общите черти на подхода за решаване на проблемите, както и сравнения и оценки с други известни модели..Несъмнено целият дисертационен труд е пропит от комплексен системен подход, който позволява моделите, подходите, процесите и механизмите да се разглеждат във взаимовръзка и взаимодействие.

  Публикации

Основните резултати на дисертационния труд са  представени на широката публика чрез монография,както и чрез четири участия в конференции в България с международно участие, а именно:

·         Йокояма Й., Н.Стефанов. Японският модел за фирмено управление. София, Изд. “Призма”, 2001, 128 с.;

·         Йокояма Й., Н.Стефанов “Качество и безопасност” в Сборник доклади на ХІ национална научно-практическа конференция, София 2000, проведена под надслов “Качеството в Европа – основа за развитие през 21 век”;

·         Йокояма Й. “Съвременните тенденции в корпоративното управление на

      човешките ресурси в Япония” в Сборник доклади на Х национална научно-

     практическа конференция по човешките ресурси, София, 2001, стр.8-15.

·         Йокояма Й. “Японското фирмено управление – развитие и същност” в

      Годишник на Стопански факултет на Софийски университет “Св. Климент

      Охридски”, София, 2000;

·         Йокояма Й. “Японският модел на корпоративно управление  – особености на

     формиране на механизми за догонващо развитие в периода след Втората

     световна война” в сборник доклади на конференция на Нов Български

     университет под надслов “Корпоративното управление в България”, под

     печат.

 

Благодарност

Бих желал първо да благодаря на моя ръководител доцент д-р Анастасия Бънкова за грижите и напътствията през периода на цялостната работа над дисертационния труд. За мен особено плодотворна бе дискусията в Стопански факултет на СУ “Св. Кл. Охридски” във връзка с представянето на моята дисертация, за което специално искам да изкажа благодарност на доц. д-р М. Панова, на доц. д-р Цв. Давидков и на всички останали участници в дискусията.

Също така този труд не би бил възможен без ценните материали предоставени ми от ръководителите на японските мисии, консултирали български фирми и предприятия през периода от 1997 до 2001 г., поради което изказвам моята благодарност на г-н Тойода, на г-н Каваи и много други, чието споменаване тук ще отнеме изключително много място. В тази връзка бих искал да изкажа и своята благодарност на ръководството на Центъра по качество, производителност и мениджмънт в София. Накрая не бих искал да пропусна и моя съавтор и добър колега доц. д-р Нако Стефанов, чийто ценни съвети помогнаха работата да придобие окончателния си вид.  

           

 

 

 

КРАТКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД Въведение

            Проблемите на фирменото управление несъмнено са едни от най-актуалните и важни въпроси на реалната стопанска практика. Икономиката на една страна може да се разглежда през призмата на три основни равнища на взаимодействия – макро, мезо и микроравнище, намиращи се в тясна връзка и  зависимост помежду си. Макроравнището, както е добре известно, обхваща взаимоотношенията между два основни “играча”  - държавата от  една страна и самостоятелните стопански организации – фирмите, от друга. Днес, в условията на глобализация и създаване на блокови икономически структури от типа на Европейския съюз и други, се появява още един “супериграч” в лицето на наднационалните механизми за икономическо регулиране. Но и в този случай на другата страна на стопанското “поле”, другият основен “играч” остава пак фирмата. Мезоравнището включва в себе си динамиката на различните връзки и действия на мрежата в рамките на отделни стопански обединения, съставени като правило от фирми, финансови институции и други. По този начин и тук един основен “играч” е фирмата в различните и форми.

Микроравнището – това собствено е равнището на самата фирма, там където конкретно се създава продукта, бил той изделие или услуга. Именно върху това равнище е фокусирана основната тема на дадената работа. Нейната цел не е просто да представи механизмите на действие на различни стопански организации в Япония, които носят името “кайшя”, т.е. японския еквивалент  на българския термин фирма.

Една от главните задачи в дадения дисертационен труд е да се представи специфичен модел на фирмено управление, формирал се на определен етап на развитие на японската икономика в рамките на  японската голяма стопанска производствена организация. Този модел демонстрира значителна ефективност, особено в сферата на материалното производство и се доказва по най-убедителен начин на международните пазари в един период от 60-те години насам до наши дни. Той получи широка известност под наименованието “Японско фирмено управление” или просто “Японско управление”. 

 



Тагове:   модел,   същност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778472
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031