Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 18:48 - Първоначалната индустриализация на Япония и периодът до края на Втората световна война
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 2888 Коментари: 0 Гласове:
1



Нако Стефанов

Първата азиатска страна формирала “догонващ модел” на развитие безспорно е Япония. Началото е поставено през 1867-68 година, с т.нар. “Мейджи ишин”, т.е. “Обновлението Мейджи”, когато е свален режимът на шогуните от династията Токугава и се установява властта на императора. Свалилите режима сили идват на власт под лозунга “Фукоку кьохей” , т.е. “Богата държава, силна армия”. Предвид осъществяването на тази цел се издига друг лозунг  “Ойцуку, ойкосу”, т.е. “Да настигнем и надминем”. Тук се има предвид да се настигнат и надминат водещите западни държави в сферата на индустриалното развитие.

            Следва да се каже,    че определени усилия за създаването на индустриален тип производство в Страната на изгряващото слънце съществуват далеч преди 1868 година.Но практически индустриализацията на Япония, като един широк масов процес, довел до качествено преобразуване на производителните сили в страната, започва именно под ръководството на правителството на Мейджи. Поради липсата на предприемачи, капитал, а също така и търсене, т.е. на потребители, именно държавата въвежда новата индустриална технология в националното стопанство. С държавни средства се изграждат първите промишлени предприятия в текстилната и минната промишленост, стоманодобива, корабостроенето. Тя играе ролята на липсващия в обществото предприемач. Държавата е и тази, която финансира създаването на съответстваща инфраструктура - железопътни линии пътища, поща и телеграф.

 В този смисъл може да се твърди, че в самото си начало моделът на индустриализация на Япония е от централизиран тип. Казано по друг начин държавата е демиургът на индустриализацията. Това е ключово различие спрямо процеса на индустиализация на Запада, където тази роля е поета от индивидуалния предприемач. В случая държавата не само по административен начин формира спопански структури, но не рядко със своите решения тя определя какво ще се произвежда, кой ще го произвежда, как ще се реализира и даже кой ще го потребява.

Но в края на ХІХ в. и началото на ХХ в. започва процес на либерализация. Той е съпроводен от явление, което от съвременна гледна точка трябва да бъде наречено “приватизация”. В конкретния случай създадените с държавни средства индустриални единици са продадени почти на безценица на различни търговски фамилии. Така възникват промишлените групировки Мицуи, Сумитомо, Мицубиши и други. Тази тенденция на либерализация продължава до 30-те години на ХХ век. След 1935 година още веднъж като водеща тенденция в Япония се появява централизизацията. Но този път основната цел на централизацията на ресурси не е във връзка с първоначалното екстензивно развитие, предвид догонване на Запада. Главната задача, която си поставя концентрацията на сили и средства, е във връзка с нуждите на военните усилия и подготовката за война, която подготовка Япония започва още в средата на 30-те.

Като обобщение трябва да кажем, че от икономическа гледна точка централизираният модел на развитие се оказва относително успешен за дадения етап. На практика именно благодарение на огромната концентрация на сили и средства, осъществени от държавата, става възможно да се прескочи от Аграрното в Индустриалното общество. Екстензивното развитие, т.е. това, при което се изграждат индустриалните стопански структури, преминава основно в рамките на централизирания модел на стопанска динамика. По този начин Япония рязко съкращава времето на първоначалния екстензивен етап на индустриализация и частично “наваксва” историческото си “забавяне”. Този модел позволява на страната да се превърне в индустриалния пионер на Азия и да направи пробиви в определени области на техниката и технологията, достигайки в тези области равнища, съпоставими с тези на Запада.Но като цяло  общото социално-икономическо равнище на Страната на изгряващото слънце продължава да е далеч по-ниско от това на държавите от Западна Европа и Северна Америка. Казано с други думи, въпреки частичното “наваксване” изоставането спрямо Запада продължава да е факт. Един от ключовите фактори за това изоставане е безспорно характерът на организационните взаимоотношения в японските фирми в края на  ХІХ и началото на ХХ век

До средата на 40-те години Япония постига забележителни постижения в областа на първоначалното индустриално строителство, изразили се най-вече в създаването на промишлена база, която в отделни области е напълно съпоставима с тази на Запада. Но въпреки това от гледна точка на ефективното управление на стопанските структури и процеси, пред нея остават още много труднопреодолими препятствия.  



Тагове:   война,   Япония,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778746
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031