Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 18:06 - Айкидо в България
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 6071 Коментари: 1 Гласове:
0



Николай М. Петков
Президент и шеф инструктор на Айкидо клуб Славия - III Дан


В България не се обръща достатъчно внимание на бойните изкуства. А те могат да допренесат много за моралното и физическото оздравяване на нацията.
Бойните изкуства могат да дадът на младите хора – ученици, студенти и др. методи за справяне с физическите, умствените и емоционално със стресовете на живота.
Като човек занимаващ се от 13 години с Айкидо, от които 8 години с преподавателска дейност, искам да изложа предимствата му за включване в учебните програми на учелищата и университетите.


Какво е Айкидо?

Айкидо е японско бойно изкуство създадено в средата на 20-те години на XX век от Морихей Уешиба. Той е международно признат като един от най-финните майстори на бойните изкуства.
Айкидо е ненасилствено и несъстезателно японско бойно изкуство. Принципите му се базират на несъпротива и хармонично движение. Айкидо е идеално изкуство за младите хора, тъй като неговата философия е неконфронтационна и техниките са разработени така, че да се изпълняват, без да нараняват нападателя. Тренирането поощрява спокойно отношение към разрешаването на конфликт. То увеличава координацията и самоувереността на трениращите. За разлика от техниките на поразяващи бойни изкуства като карате, тайкуондо и кунг фу, техниките на Айкидо предимно наблягат на контролиране движенията на нападателя. За разлика от джудото или борбата, айкидо не е спортно бойно изкуство и при него няма съревнование. Тъй като техниките на Айкидо разчитат главно на сливането със силата, а не на противопоставянето на силата. Атаките се неутрализират чрез използване на кръгови движения и целят да бъдат ефективни без да бъдат разрушитилни. Набляга се на контролиране на атаката, а не на съпротива срещу нея.


Защо заниманията по Айкидо е добра идея за младите хора?

Като неагресивно бойно изкуство неможеш да започнеш бой, можеш само да го приключиш. Айкидо не поощтрява трениращите да развиват синдром на непобедими бойци, което да ги кара да се отнасят агресивно със свойте опоненте. Техниките в Айкидо започват когато, някой друг е нарушил правилата т.е. Ви е атакувал. Практикуващите се научават на уважение към себе си и свойте опоненти на самодисциплина и увереност. Човек трябва искрено да желае да защити себе си, без да нарани другите. В тренировките са  включени също така ефективни начини за справяне с побойници без да бъдат наранявани.
Айкидо учи младите хора да са спокойни. Когато са в училище или в университета да се концентрират върху учебния процес, без да потискат емоциите си. Айкидо дава на младите хора позитивно отношение към света. То учи, че за да създадеш нещо стойностно, трябва да работиш в хармония със заобикалящия те свят. Учи те на това, че ако създаваш проблеми ще загубиш. Но ако съзнанието ти е правилно, можеш да направиш нещо добро от всичко с което се сблъскаш.
Айкидо учи на по-лек подход към живота. Един обременен и сериозен подход не ни прави щастливи и често не води до най-добрите резултати. Айкидо действа най-добре когато си отпуснат и се чустваш необременен. Научавайки това чрез практиката на Айкидо, младите хора няма начин да не го приложат в своя живот.
Айкидо помага на младите хора в училище. Тренирайки те развиват спокойно и ясно съзнание. Като резултат те приемат познанието по-лесно и мислят по-лесно. Целта на Айкидо е да развие пълния човешки потенциал. Училището е едно от най-важните места, където може да се реализира този потенциал.
Айкидо помага на младите хора в спорта. Спокойствието което им дава, позволява да се научат да изчакват подходящия момент. Равновесието което придобиват им позволява да развият стоеж, чрез който са по-ефективни. Айкидо им дава по-голяма концентрация и кординация при състезание.      
Айкидо може да практикува всеки, независимо от пол, възраст и тегло. Тренировките се осъществяват в клубовете по Айкидо в цялата страна.
Да се надяваме, че бойното изкуство Айкидо, което учи на хармония, мъдрост, любов и приятелство, ще намери добър прием в нашите учелища.


за контакти:  

тел: 02/51 30 54                                                            Подпис:________________  
моб: 098 56 11 30                                                                      /Н. Петков/
e-mail: aikidoclub_slavia@dir.bg




Гласувай:
0



1. анонимен - tova iskustvo kade se namira v koi ...
27.05.2009 14:57
tova iskustvo kade se namira v koi grad?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778286
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031