Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2008 12:34 - Възстановяване на Япония след Втората световна война(1945-1955 год.)
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 12267 Коментари: 1 Гласове:
0



 След поражение във Втората Световна война, Япония, загубила колониите си, бедна на ресурси и суровини и с многобройно население върху ограничена територия, е изправена пред проблеми свързани с елементарното и оцеляване като народ и държава.   
Ключова роля на етапа на възстановяването на страната от следвоенния хаос и разруха е системата на взаимоотношения със САЩ, чийто войски окупират страната. Първоначално срещу Японияа се води изключително рестриктивна политика. Но след като Китайската комунистическа партия начело с Мао Цзедун побеждава в гражданската война в Китай и взема властта, САЩ сменят рестриктивния си курс спрямо Страната на изгряващото слънце. Стартира т.нар. "обратен курс"(гяку коосу) от края на 40-те години. Този курс на САЩ е израз на проява на "Студената война" в Източна Азия
 между Pax Ameriacana от една страна и Pax Sovietica от друга. 
Основен момент в суровия икономически климат е инфлацията. Японското правителство предприема анти-инфлационна програма – “Срочни мерки за преодоляване на икономическата криза”, като тя включва ограничаване на някои плащания и замразяване на банковите влогове. Но тази програма се оказва слабоефективна и Япония осъзнава, че за да се пребори с инфлацията е необходимо да се развие производството. Структурата, която спомага за реализирането на тази политика е Банка за финансово възстановяване (БФВ), която заедно със “Система за приоритет на производството” насочват усилията си предимно към възстановяване производството на стомана и въглища.  Другата институция, която спомага за финансирането на модернизацията е Японската банка за развитие, която заема мястото на разпуснатата БФВ. Правителството предприема мерки за привличане на чужди инвестиции – заеми, преки инвестиции, ноу-хау, лицензи, патентни права и други (от 1950 г. до 1980 г. японските компаниии сключват над 36  хил. договора с чуждестранни фирми за внос на технологии; през 1980 г. се закупуват около 25,3  хил. лиценза, а между 1991 и 1998 г. – 24 хиляди). През 1950 г. също се сформира Експортно-импортна банка на Япония (Ексимбанк), която се занимава с финансиране на външнотърговските операции. Освен това, към Министерския съвет се създава Агенция по Планиране (企画庁), която изготвя пет-годишни макроикономически планове.
Вземат са мерки за осигуряване на балансирани бюджети, контрол на външната търговия и модернизация на промишлеността, като тези мерки са част от макростабилизационните мерки, наречени “Линията на Додж”(по името на американския емисар Додж, който предлага тази политика на японското правителство). Въвежда се Система на дългосрочните малки спестовни влогове, както и се осъществява самофинансиране за развитие на промишлеността. С цел да се модернизира промишлената база на страната, се създава Съвет за модернизация на промишлеността, който изготвя програми. Стоманодобивът, въгледобивът, енергетиката и други получават правителствена помощ във вид на капитални инвестиции, изгодни данъци, ускорена амортизация на фондовете и прочие. Провеждат се мероприятия, които включват квалификация и преквалификация на служителите, преразпределение на капитала, производствените ресурси и труд чрез административни, образователни, кредитни, митнически, данъчни и други правителствени инициативи.




Гласувай:
0



1. анонимен - vtora svetovna voina
21.06.2010 12:59
mnogo e tapo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778127
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031