Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 23:36 - ТЕХНОЛОГИЯ НА УПРАВЛЕНИЕ НА РАБОТНАТА СРЕДА – ДВИЖЕНИЕТО "5 П"
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 2375 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2008 22:41


Доцент д-р Нако Р.Стефанов
Увод                  
             Движението 5-П възниква като завършена система в рамките на “Японското управление”. При него се срещаме с определена философия, етика и усет за хармония и красота на работното място. Дейността по хармонизация на работната среда се разбира в един най-широк смисъл. Тя не е просто “почистване”. Стремежът е към  установяване на истинска хармония между човека и елемените на работната среда. 
                                                        Базови параметри на движението 5-П
               Ключовият момент в движението 5-П е този, че работата свързана с почистването и поставянето в ред на работната среда не се свежда до изпълнението на няколко  действително рутинни задачи, лишени  от съдържателност и творческо начало. Усилията са в пряка връзка с целите на организацията, произхождат от тези цели и се  разглеждат като нещо, което в значителна степен допринася за достигането им  чрез:
• създаване на  общоорганизацоионен благоприятен климат посредством  реда и идеалната чистота  на работното място;
• повишаване на  безопасността на работната среда;
• възможност за творческо усъвършенстване на реда и хармонията на работната среда;
• повишаване на трудовия морал, посредством повишаване правата и отговорността на работното място;
• подобряване на  междучовешките взаимоотношения посредством въвличане в общите усилия за подобряване на работната среда.
           Зад всичко това стои една нова, различна от този на първия модел  управленска етика и естетика като водещо начало на усилията за постоянно усъвършенстване на работната среда.
               Основно управленско средство, чрез което се постига именно горепосоченото разбиране за управление на работната среда е движението “5 П”(С). То представлява масова доброволна дейност на равнище редови  сътрудници и е получило широко развитие в рамките на “Японското управление”. Целта му  е постигане на високо качество на трудовия живот, посредством осъществяване на редица усъвършенствания на работната среда. Когато се подчертава доброволността на дейността не трябва да се смята, че тя възниква от само себе си.  Изключително важен момент е инициативата от страна на ръководството.  
                                                     Ключово съдържание на движението 5-П
                Същността на това движение може да се разбере добре ако се разшифрова всяко едно от горните "5 П(С)", т.е. посоките на усъвършенстванията. "С" изразява първата буква от следните понятия:
 1) "Сейри", т.е. “Подбери” -  означава да се отдели нужното от ненужното на работното място, като ненужното се отстрани;
 2) "Сейтон", т.е. “Подреди” -  нужните неща да се поставят на място в съответен ред, така че  лесно да се ползват и да няма  риск да бъдат повредени;
 3) "Сейсоо", т.е. “Почисти” - фокусира върху необходимостта от почистване и поддържане на чистота на работното място;
 4) "Сейкецу", т.е. “Пази” - има се предвид  да се организира поддръжката на горните "3 С", т.е. на "сейри", "сейтон" и "сейсоо", т.е. да се създадат стандарти по отношение на подбора, подреждането и почистването. 
(5) "Шицуке", т.е. “Поддържай” (на бълг.ез. е "шицуке", т.е. започва с
"ш", а не  със "с", но в романизирания вариант на яп. ез. е "shitsuke", т.е. буквата "с") - свързва се с поддържането на дисциплина или казано с други думи създаване на мотивационна система за поддържане на горните “4 П”.
                             Като ключов механизъм за разгръщане на творческото начало при това движение се смята въвеждането на “малките групи по усъвършенстване на дейността”(МГУД). С тяхна помощ сътрудниците на практика участват в управлението на дейността по усъвършенстване на работната среда. Създаване на стандарти по почистване и ред на работното място, формирането на критерии за оценка на чистотта и красотата, като правило сне оставя в ръцете на МГУД. Фактически те спомагат за по-пълното интегриране на между сътрудницзите и организацията.
                         Не по-малко важно е това, че чрез тяхната дейност задачите по хармонизирането на работната среда  се извеждат от зоната на нискосъдържателната и рутинна работа и се превръщат  във възможност за проява на човешкия стремеж към творчество и красота. Така например днес в редица японски предприятия в рамките на  машинна зала, монтажна площадка и т.н. могат да се видят малки зелени пространства във вид на миниатюрни паркчета и градинки, аквариумни комплекси  и други, създадени от работещите на това място сътрудници . Тези “зелени петна” “омекотяват” строгите, начупени и остри форми на съвременната техническа архитектура и култура, въздействат успокояващо върху настроениието.Но те най-вече носят една постоянна радост като произведения на собствените ръце и въображение.
                                                                Стратегията на червената лепенка
                     Стратегията на червената лепенка е евтин и лесен механизъм за иницииране на движението "5 С". "Червената лепенка" представлява или червено тиксо или някаква червена хартийка. Тази стратегия се осъществява от ръководителя, който взема червено тиксо и минава по работните места. В случай, че забележи някакви нередности, например ненужни неща той лепи върху тях парченце от тиксото. Съответно тези късчета червена лепенка служат в качеството на указания за сътрудниците, развиващи движението "5 С" да приведат всичко в ред.
 Следва да се каже, че стратегията на червената лепенка представлява гъвкав механизъм, добре отчитащ особеностите на човешката психология. В случая непосредственият ръководител не прави забележка, не влиза в конфликт със сътрудниците поради допускането на отклонения на работното място. По този начин и нещата се привеждат в ред, но и се запазва ведра психологическа атмосфера на работното място.
Заключение
            В заключение ще кажем, че фирмите, които систематично прилагат програмата за поддържане на работното място посредством разгръщането на движението "5 П(С)" като правило достигат следните резултати:
 а) създаване на приятна работна среда, тъй като сътрудниците предпочитат да работят в чисти и подредени помещения, което като правило повишава тяхния дух и производителност;
 б) постига се по-висока ефективност, тъй като ако материалите и инструментите са подредени не се губи време за търсенето им и намалява вероятността те да се изгубят;
 в) увеличава се трудовата безопасност, тъй като добре подредените материали и инструменти намаляват рисковете от трудова злополука, което при постоянна систематична дейност води до тяхното пълно елеминиране;
 г) повишава се качеството на продуктите и услугите, тъй като  производството на стоки в чисти и добре подредени помещения води до намаляване на броя на дефектите.;
 д) постига се снижаване на себестойността като по този начин осъществяването на движението “5 П” се превръща в немаловажен елемент в системата от техники и подходи за управление на себестойността.
 е) спомага да се формира качествено нов трудов морал и естетика и по този начин може да кажем, че се явява важен елемент от подходите и механизмите за създаване на активен, ангажиран, мотивиран и творчески ориентиран сътрудник на организацията. 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3789874
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930