Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2009 14:31 - Японско управление - първите усилия за неговото формиране
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 2038 Коментари: 0 Гласове:
0



Доцент д-р Нако Р.Стефанов Първите усилия, които се правят в Япония по усъвършенстване на управленската система датират от втората половина на 40-те години. По онова време за японските организации като правило без изключения е  характерно наличието на управление от типа "комадно-контролна структура". В условията на огромната разруха в резултат на краха във Втората световна война пред японските фирми и предприятия стои като единствен проблем елементарното оцеляване. Самото оцеляване, обаче, е свързано с преодоляването на някои дълбоко вкоренени в културата на японските организации недостатъци. А проблемите на организационната култура са преди всичко проблеми на човешкия фактор.  
Първоначалните стъпки по усъвършенстване са свързани както със запознаването с опита на "Класическото американско управление", така и с изстрадани от собствената практика подходи. В Япония не просто се запознават с методите на "Индустриалния инженеринг"(Industrial Engineering-IE), т.е. тази практическа дисциплина, създадена още от Тейлър и неговите съмишленици, чиято цел е изработването на "работен стандарт", но се започва масово въвеждане на използването му. Проникват и идеите на Елтън Мейо(E. Mayo) за "човешките отношения", както и концепциите за управление на маркетинга, за статистическия контрол на качеството и т.н. Стъпка след стъпка започва да се въвежда системата на формална оценка на извършената от отделния сътрудник дейност, като по този начин се формира механизма на “обратна връзка” в организацията. Всичко това подготвя почвата за това във водещите японски фирми и предприятия да се внедри "Класическото Американско управление", т.е. да се осъществи "Първа Управленска революция".
Въпреки това трябва да кажем, че ситуацията във фирмите и предприятията съвсем не е ”розова”. Особено напрегнати са трудовите отношения. Към края на 40-те и началото на 50-те години се отбелязва скокообразен ръст и своеобразен пик в динамиката на трудовите конфликти(стачки, локаути и други). Всичко това стимулира към творческа разработка на наученото отвън и търсенето на нови пътища и подходи.
Простото копиране на чуждия опит е колкото полезно, толкова и "нож с две остриета", тъй като заимстването означава винаги да бъдеш "догонващ". Реалното себеутвърждаване е свързано с разработката на собствени концепции и пътища. Ако първоначално за водещите японски фирми е достатъчно да внедряват класическите американски подходи по управление на производството, то от средата на 50-те години става абсолютно необходимо усъвършенстване, което да надхвърля направеното дотогава. 
Като първа стъпка в разработката на оригинални подходи следва да се разглежда развитието на системата за “постоянни работници”. На практика на едно ядро от сътрудници в големите производствени организации се гарантира т.нар. “доживотен наем”, в смисъл че ако те демонстрират нужните усилия и резултати, даже в условията на спад те няма да бъдат съкратени и няма да останат на улицата. Формирането на категорията на “постоянните работници” става основа за изграждането и на т.нар. “фирмени профсъюзи” и постепенен спад на напрежението в трудовите отношения. За това допринася и започването през  1955 година на т.нар. “движение за повишаване на производителността”(сейсансей ундо), оказало изключително въздействие за усъвършенстване на организационната култура в японските големи фирми и предприятия.
Въпреки това трябва да кажем, че до края на 50-те и даже началото на 60-те години на ХХ век в Япония се шири поговорката „Ясукароо, варукароо”, т.е. „Евтино и лошокачествено”. Казано по друг начин, тази поговорка означава отговор на въпроса „Как работим ние японците – евтино и лошокачествено”. 
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778737
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031