Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2009 14:31 - Северна Корея изстреля ракета, светът и Япония реагираха остро
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 7553 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 Северна Корея е изстреляла ракета от полигона си Мусудан-ри, в североизточната част на страната, съобщиха световните агенции. Според ИТАР-ТАСС ракетата е от типа ракета носител "Унха-2", чието име в превод означава "Млечен път-2". Тя извежда в орбита спътника "Кванмесон-2", чието име в превод означава "Ярка звезда".

 

Двете степени на севернокорейската ракета са паднали в Японско море и в Тихия океан, потвърди кризисният щаб към японското правителство, цитирано от Франс прес. Ракетата е минала над северната част на японския остров Хоншу в 11,37 часа местно време /2,37 часа по Гринуич/, тоест 7 минути след изстрелването й. Никой не е пострадал при преминаването на ракетата.

       

Първата степен на ракетата е паднала в Японско море, на около 280 км западно от бреговете на префектурата Акина, в Северна Япония. Втората степен е паднала в Тихия океан, на около 1270 км източно от японския архипелаг. Японското правителство обяви, че не е правило опит да прехване ракетата.

 

Токио протестира срещу изстрелването на ракетата, нарече случилото се достойно за съжаление събитие и настоя за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, предадоха Ройтерс и Франс прес.

 

Изстрелването на ракетата беше потвърдено от САЩ, Япония, Южна Корея и Русия. Реакциите на Сеул, Вашингтон и Токио бяха гневни.        

 

Руското министерство на отбраната обяви, че следи внимателно ситуацията и съобщи, че силите за противоракетна отбрана на Русия в руския Далечен изток следят пътя на ракетата от момента на изстрелването й, предаде ИТАР-ТАСС.

Южнокорейското правителство определи изстрелването на ракетата като безразсъдно действие от страна на Пхенян, който е пренебрегнал всички призиви и предупреждения на международната общност, предадоха световните агенции. По-рано южнокорейската агенция "Йонхап", позовавайки се на южнокорейски правителствени източници, каза, че става дума за изпитание с балистична ракета с голям обсег, замаскирано от Пхенян като извеждане в орбита на телекомуникационен спътник, предаде Франс прес.

 

Китай призова за спокойствие и сдържаност след изстрелването на балистична ракета от Северна Корея, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

 

"Ние се надяваме, че съответните страни ще запазят спокойствие и ще проявят сдържаност, и заедно да поддържат мира и стабилността в региона", заяви говорител на китайското външно министерство. По думите на говорителя КНДР е извела в орбита "експериментален телекомуникационен сателит".

Европейският съюз "решително" осъди изстрелването на балистична ракета от Северна Корея, съобщи Франс прес. Това действие подкопава още повече регионалната стабилност, в момент когато ядреният въпрос на Корейския полуостров, който продължава да е нерешен, изисква укрепване на взаимното доверие, се посочва в комюнике на чешкото председателство на ЕС.

 

Председателството изтъква също, че изстрелването е извършено в нарушение на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява на Северна Корея всякакви ядрени опити или изстрелване на балистична ракета.

Американският президент Барак Обама определи ракетното изстрелване на Северна Корея като провокация и нарушение на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, предадоха световните агенции. "Развитието и разпространението на балистичната ракетна технология от Северна Корея представлява заплаха за Североизточна Азия, за международния мир и сигурност", казва Обама в изявление, разпространено от Вашингтон.

 

Президентът на САЩ призовава за спешно заседание на Съвета за сигурност, който да обсъди въпроса с ракетното изстрелване и казва, че ще обсъди и с партньорите на САЩ в региона - Япония и Южна Корея, какви действия да бъдат предприети. Той приканва Пхенян да се въздържа от други подобни провокации и да спазва резолюцията на ООН.

 

"Предотвратяването на разпространението на оръжия за масово поразяване и на средствата за тяхната доставка е важен приоритет за моята администрация", казва Обама.

 

Спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ракетата може да има днес в 15 часа нюйоркско време по настояване на Токио

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3797688
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930