Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2008 18:27 - Божествата на политиците в Япония
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 1972 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2008 18:28


Милена Милева, дипломант, магистърска програма "Източноазиатски култури"



Митологията на японците намира отражение и във всекидневния им живот. Богът Хотей се смята за покровител на пророците и гледачките, а също така и на политиците, и готвачите (и едните, и другите понякога могат да забъркат такава каша, че дори и те самите да не знаят, какво ще излезе накрая). Става дума за бога на съдбата – усмихващ се дебелак с кръгло лице. Негови характерни черти са бръсната глава и кръгъл корем, изпъкващ през монашеските одежди. Той е с безгрижен нрав и зад гърба си влачи огрома торба пълна с човешки съдби.

Този образ е познат от картинката на седемте бога на щастието на Скъпоценния кораб, популярна в сезона на новогодишните празници, когато те се купуват, за да се сложат под възглавницата и да предизвикат най-желания сън, особено при девойките.

Също така този образ може да се открие във втората картинка, допълваща цикъла от рисунки на биволи със съответните коментари в стихове и проза, създаден през 12 в. от китайския чан-наставник Куоан и който се нарича ‘Влизане в града с ръце, отрупани с дарове’. На картинката е изобразен будата Путай (на японски – Хотей), който има огромно шкембе, големи уши и постоянно мъкне зад гърба си обемист чувал. В този чувал има вехтории, но едни чудесни вехтории. Всичко онова, което децата обичат. Онова, което всеки друг би захвърлил като ненужни вещи, но този Буда грижливо ги събира и после ги раздава на децата. А коментарът гласи: ‘Той върви по своя път, без да следва стъпките на древните мъдреци. Вратата му е залостена и никой не може да надзърне във вътрешността на неговия дом.’ Вместо Путай по-правилно би било да се каже Будай (или Будай Хъшън, ‘монахът с торбата’ ) – в китайския будизъм един от 18-те лохани (= архати), т. е. хора, достигнали най-висшата степен на духовното си развитие. В народната митология Будай е божеството на радостта, благополучието и удовлетвореността от живота, отъждествявано понякога с една от най-видните фигури на китайския будизъм, Цидзъ (10 в.).

Въпреки тайното почитане на бога Хотей, японските политици публично обичат да обявяват за свой кумир бога на мъдростта Джуроджин. На вид той е учен старец с дълга бяла брада, който държи в ръката си още по-дълъг свитък на знанието, като постоянно го допълва. Джуроджин обича жените и също така да си пийва, без което той просто не би могъл да бъде толкова мъдър, според представите на японците. Философите, юристите, литераторите, както и упоменатите вече политици, смятат Джуроджин за свой покровител.

 

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3778323
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031