Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2008 23:02 - Японските автопроизводители водят в САЩ през 2005 г.
Автор: bgjapanology Категория: Технологии   
Прочетен: 1771 Коментари: 0 Гласове:
0



“Дженеръл Моторс” и “Форд” възнамеряват значително да понижат производството си на автомобили в Северна Америка. Концерните са измъчвани от падане на цените на моделите им и от купчината от стотиците хиляди автомобили, които не са могли да продадат.

Сега двете компании се решиха на частична капитулация пред японската конкуренция на родния си пазар. През първото тримесечие на 2005 година “Дженеръл Моторс” ще понижи производството си със седем процента, а “Форд” дори с осем.

Решението е следствие на лошите резултати от продажбите за 2004 година, които двете предприятия представиха във вторник. Както “Форд”, така и “Дженеръл Моторс” понесоха големи загуби на пазарни дялове.

GM трудно ще си върне пазарните дялове

През декември “Форд” все пак успя са увеличи темпото и да подобри продажбите си спрямо същия период на предходната година с един процент. Основна причина бяха джиповете F-серия, които за 23-и път бяха на върха в класацията за най-продавани автомобили в САЩ. Общо за цялата година обаче компанията “Форд” е продала 152 000 автомобила по-малко. С това пазарният й дял се е понижил от 20,7% на 19,5 процента. Концернът обединява дъщерните компании “Волво”, “Ягуар” и “Рейндж Роувър”.

Пазарният дял на “Дженеръл Моторс” се е понижил на по-малко от 28 процента. През декември продажбите на автомобили са спаднали с шест процента, а за цялата година, въпреки сериозните маркетингови кампании, с един процент. Това са с 50 000 автомобила по-малко. Към най-големия в света автомобилен производител принадлежат марките “Шевролет”, “Кадилак” и “Понтиак”.

“Ще бъде много трудно тези загубени пазарни дялове да бъдат възвърнати”, казва Дейвид Зоя, главен редактор на списанието “Уорд Ауто” в Детройт. “През тази година “Дженеръл Моторс” представи четири-пет нови модела, увеличи отстъпките - и въпреки това загуби почва под краката си”.

Стагнация на целия автопазар

Експертите са на мнение, че тенденцията на понижаване няма да може да бъде предотвратена и през тази година. Почти толкова песимистичен е и анализаторът Химаншу Пател от “Джей Пи Морган”: “През януари “Дженеръл Моторс” и “Форд” ще представят прогнозите си за 2005 г. И тогава май отново ще трябва да понижаваме очакванията си”, казва Пател.

Съществената причина за загубата на пазарни дялове е стагнацията на целия автопазар. Според компанията за пазарно проучване “Едмъндс” през миналата година са продадени 16,81 милиона автомобила, което е с 0,8 процента повече от предходната година. За тази година Дейвид Зоя очаква “в най-добрия случай” подобни продажби.

Както потвърждават оповестените във вторник годишни данни, през 2004 г. на най-големия автомобилен пазар в света печелившите отново са били японците. Така “Нисан” е успял да увеличи продажбите си с 33 процента, с което е увеличил пазарния си дял на 5,8 процента.

Горчивият привкус остава

Водещият сред японските производители - “Тойота” - е толкова успешен, че през летните месеци дори е надминал дългогодишния номер три на пазара - “Крайслер”. През декември “Тойота” дори е отбелязала увеличение от 18 процента.

Лошият привкус остава: Спрямо средните дневни продажби “Крайслер” се нуждае от над 80 дни, за да продаде автомобилите в складовете си. При “Джеръл Моторс” това би продължило дори повече три месеца.

Но не всичко е толкова мрачно на американския автомобилен пазар. Защото въпреки високите отстъпки чистите продажни цени също са се повишили. “От средата на 2004 г. цените са се увеличили повече от отстъпките”, заявява Боб Курилко, маркетингов директор в “Едмъндс”.

Средно през миналата година един автомобил в САЩ е струвал 25 038 долара. Средната отстъпка за американски автомобили е била 3611 долара, за европейски автомобили 2008 долара, а за японските модели само 899 долара.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bgjapanology
Категория: Технологии
Прочетен: 3793273
Постинги: 203
Коментари: 791
Гласове: 289
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930